Hoe maak ik een ouderschapsplan?

,
Een ouderschapsplan opstellen doe je samen

Zodra de knoop is doorgehakt om te gaan scheiden en jullie hebben jonge kinderen waar jullie beiden het ouderlijk gezag over hebben, dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit artikel vertel ik je meer over het ouderschapsplan en heb ik ook van het ouderschapsplan een voorbeeld

Waarom moet je een ouderschapsplan opstellen?

De reden waarom er een ouderschapsplan gemaakt moet worden is duidelijk, denk ik. Jullie hebben beide de zorg namelijk over jullie kinderen en dat wil de rechter dadelijk zien hoe jullie dat dan gaan vormgeven. That’s it.

Wat moet er minimaal in een ouderschapsplan staan?

Deze zaken moeten sowieso in het ouderschapsplan worden beschreven:

  • hoe de zorg en opvoeding wordt verdeeld (de zorgregeling);
  • hoe jullie de omgang met jullie kind(eren) regelen (de omgangsregeling);
  • hoe vaak jullie elkaar informatie geven over jullie kind(eren);
  • hoe jullie beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;
  • en de kosten van de verzorging en opvoeding (de kinderalimentatie).

Daarnaast kunnen jullie ervoor kiezen om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wat jullie als ouders belangrijk vinden in de opvoeding, bepaalde regels (bedtijden, huiswerk), opvattingen over straffen of geloofsovertuiging of over het contact met de beide families. Ook kunnen jullie in het ouderschapsplan opnemen op welk hoofdadres jullie kind(eren) zijn ingeschreven.

Hier staat een uitgebreide lijst met onderwerpen die je in het ouderschapsplan kunt beschrijven >

Waarschijnlijk heb je het internet al afgezocht naar een opzet van een ouderschapsplan? Dan wil ik je het volgende sjabloon aanraden. Ik heb als ervaringsdeskundige speciaal voor ouders, die net de knoop hebben doorgehakt om te scheiden, een mooi en bruikbaar sjabloon uitgewerkt.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van het ouderschapsplan? Klik hier

Voor wie is het ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is er voor jullie kind(eren). Basta! Niet meer en niet minder en ik kan het niet mooier maken dat dit. Want met het ouderschapsplan maken jullie afspraken zodat jullie kind(eren) een ‘normaal’ en ‘stabiel’ leven kunnen leiden en er ook geen onduidelijkheden zijn tijdens de opvoeding.

Een ouderschapsplan maken kan een uitdaging zijn

Het opstellen van een ouderschapsplan kan tijdens de meeste relatiebreuken een uitdaging zijn. Er is een andere onderlinge verhouding en de scheiding wordt definitief. In mijn omgeving heb ik van sommige stellen gehoord waarbij alleen de man of alleen de vrouw het ouderschapsplan opstelde. Dit omdat de andere partner het te moeilijk had met het verwerken van de breuk of gewoon de handdoek in de ring gooide. Het was emotioneel te zwaar voor de ander.

Heb je hulp nodig bij het maken van het ouderschapsplan?

Heb je hulp nodig bij het invullen en opstellen van dit plan? Neem dan contact met mij op. We kunnen dan samen kijken naar de inhoud en hoe je bepaalde dingen opschrijft. Want bijvoorbeeld de definitie ‘oppas’ of ‘opvang’ kan nogal verwarrend zijn heb ik zelf ervaren. Klik hier als ik je van dienst kan zijn.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de regels zijn is afhankelijk wat jullie hebben afgesproken in het ouderschapsplan. En het ouderschapsplan kan je gebruiken als een rode draad. Het is niet zo dat de ene ouder de […]

  2. […] Als jullie kinderen hebben moeten jullie een ouderschapsplan opstellen. In dit plan moeten jullie alle afspraken vastleggen wat betreft de kinderen. Ik heb een voorbeeld van een ouderschapsplan die je kunt gebruiken als rode draad. Klik hier […]

Reacties zijn gesloten.