Scheiden: Een gestructureerde checklist voor een moeilijke tijd
Mocht je toch gaan scheiden dan kan deze checklist je helpen om dit gestructureerd te doen. In deze warrige en moeilijke tijd is dit echt een goede houvast zodat het voor beiden te overzien is. En als iets te overzien is geeft dit rust.
Let op: dit artikel is voor koppels die willen scheiden als de koek op is en er geen sprake is van overspel o.i.d.
Zijn er kinderen in het spel bij de scheiding?
Hebben jullie kinderen, dan is het goed om samen te gaan zitten, elkaar echt recht in de ogen aan te kijken en goed te bespreken of jullie scheiding echt noodzakelijk is. Als jullie echt uit elkaar willen dan heeft dat impact op jullie kinderen en hun toekomst. Wil je weten of scheiden een optie is? Klik hier voor de challenge.
Alleen, vergeet niet dat uit elkaar gaan of scheiden soms echt wel veel beter is voor het welzijn van de kinderen en dus ook hun toekomst.
Wat is er allemaal van jullie samen?
Dit is het meest gekke wat er misschien is, maar maak een overzicht met wat allemaal van jullie samen is. Hierdoor krijg je ook inzicht in wat jullie allemaal samen hebben opgebouwd. Doe dit desnoods zonder elkaar als dat nodig is. De auto, het huis, de caravan, de abonnementen, fietsen etc. Wie weet kom je er samen wel achter dat het scheiden misschien toch een beetje overdreven is?
Pensioen, belastingen -en andere overheidszaken regelen als je gaat scheiden
Pensioen – Als jullie gaan scheiden dan is dit wel iets wat geregeld moet worden. Dit gaat via de pensioenverstrekker en je krijgt automatisch bericht. Spreek samen af of jullie wel of niet afstand nemen van het pensioen van de ander.
Belastingen en toeslagen – Als je een lange tijd bij elkaar bent, zijn jullie fiscale partners geworden. Bij een scheiding zal door de belastingdienst automatisch worden geregeld dat dit dan niet meer zo is.
Als jullie tijdens jullie relatie bepaalde subsidies hebben gehad, check dan hoe jullie deze kunnen houden of dat deze naar 1 persoon/ ouder gaan. En als de kinderen bij 1 ouder gaan wonen, hou dan vooral de subsidies voor de kinderen in de gaten . Dit kan namelijk veel geld “opleveren”.
Maak samen een budget voor de komende twee maanden
Tijdens jullie relatie was er vast en zeker ook 1 gezamenlijke pot voor het inkomen en de uitgaven. Als je dan uit elkaar gaat of gaat scheiden dan gaan de kosten ook gewoon door. Met kinderen kan je er gewoon ook niet onderuit om de dingen op een normale manier door te laten lopen.
Dus maak samen een scheidingsbudget voor de komende twee maanden, zodat daar ook geen onduidelijkheden over bestaan. Dan weten jullie zeker dat de huur of hypotheek, de energierekening en andere dingen betaald zullen worden. Scheiden en financiën… echt een bodem voor onrust.
Lees hier meer over het maken van een budgetteringsoverzicht
Aan de hand van dit budgetteren tijdens het proces van scheiden krijg je gelijk ook inzicht in nog meer dingen die je moet regelen.
Wil je hulp bij het opstellen van een budgetteringsplan als je gaat scheiden? Dan kan ik je misschien van dienst zijn. Stuur mij dan een bericht via het contactformulier.
Succes!