Vakantieplannen met kinderen als je gescheiden bent

Op sommige plekken op het internet zag ik dat er veel vraag is naar wat de regels zijn en hoe anderen dit aanpakken met de kinderen tijdens de vakanties. Waar heb je recht op? Hoeveel weken mag je weg met de kinderen? Of frustraties over exen die zich niet aan de afspraken houden.

Disclaimer: dit artikel is voor mensen waarbij er sprake is van een “normale” scheiding waarbij de ouders “redelijk goed uit elkaar” zijn gegaan.

In dit artikel wil ik je een aantal tips geven hoe je dit kunt aanpakken. Wat ik hier schrijf trouwens, geldt niet voor iedereen. Iedere scheiding is/verloopt anders en iedereen heeft een andere insteek met de dagen dat ze de zorg hebben voor de kinderen. Dit zijn allemaal dingen die je ook in het ouderschapsplan kunt afstemmen met elkaar.

Het is erg belangrijk dat je de kinderen in gedachten hebt en ook aan jezelf denkt. Want als jij niet kunt opladen, kan je er niet zijn voor de kinderen. Dit geldt voor zowel de vader als voor de moeder. Dus wees hier open en transparant in.  (Dit is 1 van de punten waarom relaties niet slagen omdat er geen rust is en men niet kan opladen, maar dat terzijde.)

Wat hebben jullie afgesproken betreft de vakantie?

Wat de regels zijn is afhankelijk wat jullie hebben afgesproken in het ouderschapsplan. En het ouderschapsplan kan je gebruiken als een rode draad. Het is niet zo dat de ene ouder de kinderen 3 weken heeft en andersom. Nee, dit is niet standaard. Wat geldt is wat jullie hebben vastgelegd in het ouderschapsplan. Hier kijkt een rechter ook naar tijdens het vastleggen van de afspraken.

Wil je naar het buitenland met de kinderen?

Als je naar het buitenland wil met de kinderen dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Wegens kindontvoeringen, kindhuwelijken of kinderhandel moet je toestemming hebben van de andere ouder.

Via de onderstaande link ga je naar een pagina zodat je hier meer over kunt lezen hoe je die toestemming kunt krijgen en wat je moet doen.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen/vraag-en-antwoord/heb-ik-toestemming-nodig-om-alleen-met-mijn-kind-te-reizen

Vergeet jezelf niet!

Vergeet niet tijdens het plannen wanneer jij zelf vakantie wil en kan. Laten we eerlijk zijn: als de kinderen bij hun vader of moeder zijn kan je ook vakantie nemen en weggaan. En dat voelt misschien rot tegenover je kinderen. Alleen moet ook jij opladen. Je bent nu alleen om voor de kinderen te zorg. Als je alleen op vakantie kan dan heb je de mogelijkheid om lekker buiten het seizoen op vakantie te gaan.

De praktijk

Okay, bovenstaande is natuurlijk de mooiste situatie, dat jij en je ex allebei meewerken.

De praktijk laat helaas zien dat het eigenlijk anders is. In de meeste gevallen is het zelfs drama. De ene ouder wil niet meewerken, de ander is laks. Of moeder heeft al andere plannen en overlegt niet met vader, de vader laat niets van zich horen en moeder heeft de kinderen 24/7 terwijl ze moet werken. Allemaal verschillende situaties die echt voorkomen.

Dit is gewoonweg ruk! En weet je wie de dupe zijn? De kinderen, want die zitten er tussen en gaan niet met een leuk gevoel op vakantie. Die hebben een rugzak vol met loyaliteit waardoor ze in conflict komen met zichzelf.

Neem daarom als ouder je verantwoordelijkheid. Jullie hebben gekozen voor kinderen dus jullie moeten er voor zorgen dat fit gefixt wordt!