Wat moet je regelen als je wilt gaan scheiden

,

Heb je de knoop doorgehakt en wil je echt gaan scheiden? Weet je niet waar je moet beginnen om de scheiding in gang te zetten? Dan kan het onderstaand artikel je op weg helpen.

Toen ik de knoop doorhakte ben ik gescheiden met behulp een mediator. Mijn ex en ik konden nog redelijk met elkaar door 1 deur en gingen dan ook samen naar de afspraken toe.

Met die ervaring en vanuit dat oogpunt schrijf ik dit artikel dan ook. Het kan ook heel anders lopen helaas. In gesprekken met andere koppels die gingen scheiden was er vaak sprake van een vechtscheiding. Zij gingen wel naar een advocaat en waren echt veel geld kwijt plus er was sprake van een vechtscheiding.

Wat ik je echt aanraad is om direct te gaan beginnen met het bijhouden van een journal/dagboek. Want er komt echt een hoop bij kijken. Heel plat gezegd komt er een hoop shit op je af. Hou dat dagboek bij waarin je alles kunt noteren. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit kunt doen.

een checklist maken van de dingen die je moet doen als je gaat scheiden

De stappen die een scheiding in werking zetten

Hieronder 4 stappen die je dan kan doorlopen zodat de scheiding een feit kan worden.

Stap 1 – Zoek een scheidingsmediator

De mediator is laagdrempelig. Deze kan jullie helpen de zaken in gang te gaan zetten. Een mediator is trouwens veel goedkoper dan een advocaat. En bij een mediator kan je vaak ook samen bezoeken. Er is dan ruimte om met elkaar te kunnen communiceren en in een goede verhouding met elkaar dingen te regelen.

Je betaalt de kosten voor een mediator zelf. Soms kan je subsidie krijgen. De mediator vraagt die subsidie voor je aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Of je subsidie krijgt, hangt af van het inkomen e.d. van jou en je partner. De mediator zal dit voor je kunnen uitrekenen. Je betaalt wel altijd een eigen bijdrage voor mediation.

De mediator die wij hadden gekozen was via iemand uit mijn netwerk. We hadden dus een referentie van iemand die ons deze mediator aanraadde.


Stap 2 – verzamelen van alle gegevens

De mediator die de scheiding gaat regelen zal om veel gegevens vragen. Met deze gegevens krijgt de mediator een beeld van waar jullie nu staan in het leven. De mediator zal om de volgende gegevens vragen:

  • Loonstroken/jaaropgaves en als je ondernemer bent om jaarstukken
  • Pensioenoverzichten
  • Jaaroverzichten van de bank
  • Belastingaangiftes en subsidie overzichten
  • Jaaropgaves van andere instanties zoals dagopvang e.d.
  • Een overzicht van jullie vaste lasten op dat moment
  • Polissen die van waarde zijn zoals een levensverzekering, overlijdensrisicoverzekering etc

Het zou kunnen dat de mediator die jij hebt gekozen meer of minder gegevens vraagt. Dit lijstje is een voorbeeld.

Goed om te weten is dat de alimentatie wordt gebaseerd op basis van de aangeleverde gegevens. Wees daarom zo open en eerlijk mogelijk. Het gaat om de kinderen, niet om jullie!

Stap 3 – de scheiding wordt in gang gezet

De mediator gaat aan de slag met alle gegevens die jullie hebben aangeleverd. De mediator zal jullie uitleggen wat deze nu allemaal gaat doen voor jullie en zal jullie in grote lijnen op weg helpen. De mediator zorgt er eigenlijk voor dat alles verder geregeld zal worden en dat alles in goede orde naar een advocaat en rechtbank kan worden verzonden.

Nu moeten jullie zelf dingen gaan regelen en uitzoeken. Ik heb verderop en overzicht gemaakt met wat je nu zelf allemaal moet gaan regelen.

Er wordt dus veel van jullie zelf verwacht. Ook al hebben jullie een mediator ingeschakeld; jullie moeten zelf overleggen hoe jullie de scheiding willen gaan vormgeven. Zo stel je samen een ouderschapsplan en het scheidingsconvenant op. De mediator helpt je uiteraard hierbij.

Stap 4 – de scheiding is een feit

Zodra de mediator alles heeft opgestuurd kan het een tijd duren voordat de rechter jullie scheiding kan bevestigen. Zodra de uitspraak is geweest zal je van de rechtbank zelf of via de mediator een bericht ontvangen dat de scheiding nu een feit is. Je ontvangt dan een akte van berusting. Dat betekent dan dat je gescheiden bent.

Bij ons duurde het een paar weken en geen maanden, zoals je soms ook hoort. De mediator wist dat er bepaalde rechtbanken in Nederland ruimte hadden in de planning en werkzaamheden, dus stuurde zij de stukken daarheen.

Wat je zelf moet gaan regelen

Zoals ik eerder al beschreef moet je zelf een aantal dingen gaan regelen en in gang gaan zetten als de mediator intussen alles in orde aan het maken is. Dit kan heel veel energie en tijd kosten. Daarom kan ik je helpen zodat je op een rustig manier kunt gaan scheiden. Zeker als je kinderen hebt is het heel belangrijk om de rust te bewaren.

Je moet het volgende gaan regelen als dat bij jullie van toepassing is:

  • Een nieuwe woning zoeken! Begin hier direct mee!
  • Verzekeringen aanvragen of aanpassen
  • Zorgverzekering veranderen of aanvragen
  • Aanvragen subsidies
  • Gezamenlijke rekening opzeggen en een nieuwe bankrekening openen
  • Automatische incasso’s aanpassen of stopzetten
  • Abonnementen aanpassen opzeggen (telefoon, streamingdiensten etc)
  • Aanpassen achternaam bij de gemeente
  • DigiD aanpassen of aanvragen wanneer de ander hier ook toegang toe heeft

De praktische dingen

  • Zorgen voor een nieuwe uitzet
  • Spullen verdelen, verzamelen, uitzoeken en inpakken
  • Adres wijzigen (als je een nieuwe adres hebt)
  • Aanvragen van voorzieningen als gas, water en elektriciteit

Blijf je in je huidige woning? Zet dan alles op jouw naam.

Praktische tips – echte must do’s!

Zoeken naar een woning: Als je al lang bezig bent om de knoop door te hakken zorg dat je een plek hebt om te wonen als je echt uit elkaar bent. Zeker met de huidige woningmarkt is het echt een drama om een nieuwe woning te vinden op korte termijn. Bereid je goed voor!

Maak een budget: ik raad je aan om nu al een budget op te gaan stellen voor je echt alleen staat en alles vanuit 1 portemonnee moet betalen. Heb je alles in kaart dan weet je precies wat je te wachten staat.

Recht op toeslagen?: Mocht je dadelijk een uitkering moeten aanvragen omdat je gaat scheiden dan is er heel misschien licht aan het einde van de tunnel wat betreft de financiën. Dit budget dat je hebt opgesteld wordt later bijgesteld aangezien je dan vaak nog toeslagen kan krijgen. Zoek dit goed uit, zeker als er kinderen in het spel zijn.

Maak een wensenlijst: als je al weet dat je gaat scheiden maak dan een overzicht met wat jij graag zou willen. Maak een overzicht met je wensen, met de spullen uit de inboedel die je wilt houden, met wat je in het ouderschapsplan wil terugzien en ga zo maar door.

Het ouderschapsplan opstellen

Als jullie kinderen hebben moeten jullie een ouderschapsplan opstellen. In dit plan moeten jullie alle afspraken vastleggen wat betreft de kinderen. Ik heb een voorbeeld van een ouderschapsplan die je kunt gebruiken als rode draad. Klik hier

Inzicht in je financiën krijgen

Als je dan uiteindelijk uit elkaar bent dan sta je er alleen voor. Het is daarom handig, voordat je echt alleen staat en woont, een overzicht te hebben van je financiën. Zo kan je, wanneer je een huis zoekt bijvoorbeeld, beter inschatten of je het kunt betalen of niet. Doe dit eventueel samen als nog sprake is van een harmonie.

Links naar andere artikelen die je kunnen helpen

Heb je vragen of opmerkingen? Kan ik je helpen met deze praktische zaken? Neem dan contact met mij op of plan een kennismakingsgesprek.

Op de website van Rijksoverheid kan je een tooltje vinden om te zien welke dingen je allemaal moet regelen. Deze kan je hier vinden