Nieuwe relatie? Wie gaat dan de rekening betalen?

,

Ben je gek ofzo? Dat zal je wel denken als je mijn volgende artikel gaat lezen. En als je gelijk afhaakt mis je een nieuw inzicht of uitleg over financiƫn en daten.

Mijn artikel is een vervolg op het artikel over financieel gezond zijn in een beginnende relatie. In dat artikel schijf ik over dat je samen een mooie basis moet hebben om te gaan groeien in je relatie. Dus, voordat je het onderstaande artikel leest dan zou ik je willen adviseren eerst dat artikel te lezen.

Dit onderstaande artikel is voor mensen die net iemand hebben leren kennen of op zoek zijn naar een nieuwe partner/ vriend(in).

Inkomens vergelijken

Het kan hard en rauw binnenkomen maar als je jouw inkomen met die van je nieuwe vriend(in) gaat vergelijken en jij verdient echt veel meer dan adviseer ik je om stil te staan bij hoe dit dadelijk uit gaat pakken. En met veel meer bedoel ik niet 250 euro maar meer dan 1000 euro. En als je dat hebt gedaan, kijk dan vooral naar waar je grens ligt, je tolerantie en je bereidwilligheid. Kijk naar de balans en wat je daarvoor over hebt.

Waarom ik je dit adviseer is omdat je straks met iemand iets gaat opbouwen en financiƫn zullen een groot deel van jullie leven gaan bepalen. En je denkt dat geld niet uitmaakt. Geloof mij, dat doet het wel. Er kan een dag komen dat zij/hij het als vanzelfsprekend zal gaan zien. Dit gaat zeker niet gebeuren als jij hier al over hebt nagedacht en gelijk ook een grens trekt.

De vragen die je jezelf kunt stellen en wat je kunt onderzoeken:

  • Heeft hij/zij de ambitie om te groeien
  • Wat brengt hij/zij ter tafel als compensatie
  • Hoe is het uitgavenpatroon van hem/haar
  • Hoe ziet hij/zij geld? Dus welke money mindset heeft hij/zij
  • Heeft hij/zij schulden? Zo ja, is er een plan om dit aan te pakken en in te lossen?
  • Waar heeft hij/zij schulden?

Je kunt ook praktische dingen belichten als

  • Als ik op vakantie wil, moet ik dan ook voor de ander betalen?
  • In hoeverre is hij/zij financieel vrij?
  • Zal hij/zij mijn inkomen als vanzelfsprekend zien?
  • Ben ik dadelijk de kostwinner en zit hij/zij lekker onderuit?
  • In hoeverre moet ik op mijn geld letten?
  • Stimuleert hij/zij mij om het geld voor ons te laten werken?

En ga zo maar door. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen. Eigenlijk ben ik poeslief nu met mijn schrijven maar eigenlijk zeg ik gewoon dat je hierover na moet denken. Geen concessies!

De datingapps

Ja, de datingapps laten alleen de mens aan de voorkant zien. Hoe mooi iemand is en een kleine bio. De app laat niet de achterkant zien, de ambities, het inkomen, de wensen die iemand heeft, de sores die iemand geeft en ga zo maar door.

En dan ga je op een date, je gaat uit eten, je gaat lekker even weg en dan een paar weken later ga je eens over financiƫn beginnen.

Probeer zo snel mogelijk te praten over belangrijke zaken zoals de financiƫn. Verbloem het trouwens wel een beetje. Zo direct, to the point werkt averechts. Door dit te benoemen heb je ook gelijk een goed beeld van hoe iemand in het leven staat. Als het lukt en de ruimte is er, doe dit al via de app. Het is makkelijker en scheelt ook een heleboel energie en tijd. Wees gewoon eerlijk en transparant. En heel eerlijk: via de app kan je iemand makkelijker afwimpelen. Hoe gemeen dit ook klinkt. Okay, je kan dit ook op een vriendelijke en respectvolle manier doen.

Zorg er voor dat je geen onbalans krijgt. Maar verlies ook niet je menselijkheid. Dat wil ik wel zeggen. Ik heb ergens een keer gehoord “Love people and like money“.

Mijn ervaring

Ik zal mijn ervaring met je delen. Voor ik mijn huidige vriendin leerde kennen had ik via datingapps wat dames leren kennen. Na de gesprekken over koetjes en kalfjes begon ik al gauw te praten over belangrijke zaken zoals ook de financiƫn.

Ik zat op dat moment in een rot situate wat betreft financiƫn. Alleen ik wist toen, als ik uit die shit ben, dan heb ik echt een goed leven. Ik wist toen meer over budgetteren. Dus ik ben vragen gaan stellen over ambities, doelen in het leven, hoe ziet die vrouw de toekomst voor zich etc. En toen ik over werk begon en inkomsten; toen werden de gesprekken wat interessanter en ik kon daaruit opmaken hoe de vrouw in het leven stond.

Ik sprak vrouwen die nog steeds afhankelijk waren van hun ex (partneralimentatie), niet op vakantie konden vanwege de financiƫn, geen ambitie hadden om verder te groeien, een uitkering hebben, niet spaarde of investeerde etc. Je kon het zo gek niet bedenken. Dus ik na een aantal gesprekken kon ik ze bedanken voor de leuke tijd en beƫindigde de gesprekken. Deze dames gaven mij geen energie. Op de lange termijn zou ik dan degene zijn alles zou gaan betalen. En dat is niet de bedoeling.

Ik hoop dat ik je aan het denken heb gezet of in ieder geval dat je goed over jouw pot met goud waakt.

*

Wees als eerste op de hoogte!
Laat jouw gegevens achter en ontvang zo nu en dan een e-mail met leuke nieuwtjes.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam