Daten? Praat ook over je financiën!

Als je een relatie hebt gehad en je staat er nu alleen voor, dan kunnen de financiën best een chaos zijn. Was jij degene in de relatie die de financiën deed? En dan nu daten en ga je voor de echte vaste relatie? Praat dan ook over de financiën, hoe ingewikkeld en ongemakkelijk dat ook kan zijn.

Tip: doe dit niet gelijk bij het eerste gesprek

Waar ik het in dit artikel over wil hebben is dat als je een nieuwe relatie aangaat, het dan verstandig is dat je (beiden) een gezonde financiële basis hebt. De ander mag niet van jou verwachten alles te gaan betalen of andersom. En het zou niet okay zijn als jij geen schulden hebt en de ander wel. Of andersom.

Als je net uit een relatie komt dan kunnen de financiën best een chaos zijn. Jullie hebben een tijd samengeleefd en dan is het vaak zo dat je ook de financiën samen gedeeld hebt. Dus 1 rekening, 1 abonnement, energiecontract, waterleverancier etc.

En nu, nu ben je uit elkaar en dan moet je dit alleen regelen. In het begin kan het onoverzichtelijk zijn, zeg maar gerust een spinnenweb. En misschien was het bij jullie in de relatie juist net de ander die de financiën deed, die dus de rekeningen betaalde en in de gaten hield? Dan kan het al helemaal een uitdaging zijn.

Goed inzicht gehad in de gezamenlijke uitgaven?

Hopelijk hebben jullie beiden goed inzicht gehad in de uitgaven tijdens de relatie. Het zou echt een domper zijn als je nu achter dingen komt die niet door de beugel kunnen. En wat als nou blijkt dat jullie eigenlijk hoge schulden hebben? Hoe gaan jullie dit oplossen? En wat als je iemand leert kennen? Hoe kijkt die er naar? Staat die open voor jouw financiële situatie? En anders?

Wees open, geef elkaar de ruimte om verwachtingen uit te spreken

Als je een nieuwe relatie hebt wees dan heel open en eerlijk over de financiën. Want je wil niet opeens voor verrassingen komen te staan. Stel je wilt samen, na een jaar, een huis kopen maar dat kan niet vanwege de schulden van de ander. Of de ander is ooit failliet gegaan en kan nog geen huis kopen vanwege een registratie.

Stel vragen aan de ander over de financiële status. Heb jij of heeft de ander schulden? Dan is mijn tip dat deze schulden eerst opgelost zijn, als het mogelijk is, voordat je grote stappen gaat ondernemen. Of dat er een plan is om dit op te lossen.

Zoek ook uit of de ander serieus is met de financiën en weet wat de status is van de schuld. Dus, is de ander echt bewust van de huidige situatie, heeft deze een plan, kan die jou echt inzicht geven dat het “veilig” is? De ander kan namelijk een plan hebben, of regelingen hebben getroffen om uit de put te komen. Bevalt het plan jou? Kan je hier mee leven?

Creëer een gezonde basis zodat je samen kunt gaan bouwen aan een toekomst. En een voordeel is dat je hierdoor meer bij elkaar kan komen. Hoe de ander met geld omgaat kan namelijk al veel zeggen over de persoonlijkheid.

Vet ongemakkelijk, been there!

Ja, het is ongemakkelijk om over geld te praten als je gaat daten. Dat weet ik. En dit bovenstaande heb ik geschreven omdat ik dit zelf ook heb meegemaakt. De echte details laat ik achterwege maar ik ben tijdens een relatie gewezen op mijn financiële status en heb heel hard gewerkt om hier weer uit te komen. En nu ik in een nieuwe relatie zit kan ik haar meer bieden dan toen. En deze tips over financiën deel ik graag met jou op deze website.

Aanrader: Jay Shetty en Lewis Howes

Een echte aanrader is de podcast van Jay Shetty samen met Lewis Howes. Ze belichten hier een aantal toffe onderwerpen over relaties en financiën.


Reacties

Eén reactie op “Daten? Praat ook over je financiën!”

  1. […] Als je klaar bent met het budgetteren dan heb je als het goed is veel meer inzicht. Je kan dan als je gaat daten ook bij de persoon in kwestie gaan vissen naar hoe die er financieel bij zit. Ik heb een leuk artikel geschreven hierover. […]