Budgetteren – zet je geld aan het werk voordat je de rekeningen betaalt
In dit artikel
- Schrikbarend wat ik ontdekte!
- Wat heb ik geleerd?
- Huidige situatie anno 2e kwartaal 2024
- Ik ben verk(n)ocht aan budgetteren!
- Niet het wiel opnieuw uitvinden
- 2 tips die ik je nu geef!
- Neem de tijd!
- Financiën en daten / je relatie
- Budgetteringsoverzicht – een aantal tips om je op weg te helpen
- En dan, als je inzicht hebt in je inkomen en je uitgaven?
Verschillende keuzes en gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat ik veel geld uitgaf. Maar dat zag ik helemaal niet. Ik had niet door dat ik meer geld uitgaf dan ik zou moeten doen. En het geld was er wel, dat was niet het probleem. Alleen als ik zo zou blijven doorgaan en op deze manier geld zou blijven uitgeven, dan zou ik later in de problemen komen omdat ik niets voor de oude dag over zou houden. Ik moest mijn geld anders gaan gebruiken en besteden. Begin 2023 werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt en ben ik dus een budgetteringsoverzicht gaan maken met mijn in- en uitgaven.
Met dit overzicht kon ik zien waar mijn geld heen ging. Door dit budgetteringsoverzicht te maken werd ik even goed wakker geschud. Ik bespaar je de details; ik moest er hard aan gaan werken om de boel op de rit te krijgen zodat ik niet failliet zou gaan later. In 1 jaar heb ik mijn financiën op orde gekregen en kreeg ik adem.
Met de neus op de feiten
Eerst had ik een overzicht gemaakt in Excel waarin ik al mijn inkomsten, vaste lasten, incidentele uitgaven, etc. had opgesomd. Het opstellen van dit overzicht was eigenlijk best simpel. En aan het einde van de streep zag ik wat ik uitgaf en overhield.
Weet je; dit hebben we allemaal ooit eens geleerd in 1 van de eerste lessen economie op de middelbare school!
Nu kon ik goed overzien waar mijn geld heen ging en wat ik nog overhield. Voor mij was dit perfect om te zien want ik werd er heel bewust van waar ik ook op zou kunnen bezuinigen. Het was schrikbarend dat ik zoveel geld had en niet eens doorhad waar ik het aan uitgaf! Ik was echt verbaasd! Dus er was werk aan de winkel.
Dit was een jaar geleden. Nu op dit moment zit ik er relaxter bij en heb ik veel meer inzicht in waar ik mijn geld aan uitgeef!
Wat heb ik geleerd?
Doordat ik op de feiten werd gedrukt ben ik me meer bewust geworden van mijn uitgavenpatroon en hoe ik beter met mijn geld om kan gaan. Ook heb ik geleerd dat ik niet moest werken voor mijn geld maar dat geld voor mij moest werken. En die stappen ben ik nu aan het maken omdat ik daar nu ruimte voor heb.
Huidige situatie anno 2e kwartaal 2024
Doordat ik nu iets meer dan een jaar verder ben kan ik terugkijken op een leerzaam jaar. En ja, ik heb tranen gelaten, mijzelf gefrustreerd gevoeld en ik moest mijn broekriem aantrekken. En nu, als ik terugkijk, zie ik dat ik echt meters heb gemaakt en meer “vrijheid” heb. Nu, en dat is echt waar, ben ik elke keer op zoek naar hoe ik nog slimmer met m’n geld kan omgaan. En dit is echt leuk eigenlijk!
Ik ben verk(n)ocht aan budgetteren!
Sinds kort heb ik mezelf erop betrapt dat ik budgetteren echt leuk vind. En ook het letten op mijn uitgaven is echt leuk! Als ik ergens een korting kan krijgen of ergens voor kan sparen dan doe ik dat. En het is ook dat je een beetje brutaler moet zijn. Want vaak kan er nog wel wat van de prijs af of is een soort onderhandeling mogelijk.
Niet het wiel opnieuw uitvinden
Er zijn al veel mensen mij voor gegaan. Deze mensen hebben dezelfde ervaring en dit gedeeld in boeken, podcasts en artikelen op het web. Maar er zijn ook mensen die dit vanaf kinds af aan doen en niet beter weten. Dus je hoeft het niet zelf uit te vinden of te onderzoeken. Dat hebben die anderen al voor jou gedaan. Deze mensen delen hun kennis en tools. En vaak ook gratis. Daar heb ik dan ook gretig gebruik van gemaakt.
Google eens op “budgetteringsoverzicht” en je krijgt een heleboel mensen die je willen helpen met het maken van een budgetoverzicht. Via de socials zoals Spotify, Facebook en YouTube kan je ook veel podcasts vinden van mensen die je tips en trucs geven over budgetteren en waar je op moet letten.
2 tips die ik je nu geef!
Waar ik veel aan heb gehad zijn de podcasts van Dave Ramsey en de 2 boeken die ik hieronder heb geplaatst.
Breaking Free from Broke: The Ultimate Guide to More Money and Less Stress – George Kamel
Neem de tijd!
Je kunt nu ineens hard gaan rennen als een gek. Maar dat gaat tegenwerken. Neem de tijd. Misschien vraag je je af waarom? Omdat je anders de fun en de motivatie verliest, en je er dan geen energie meer in wil steken. En je wil juist inzicht hebben in je financiën zodat je meer lucht hebt, toch?
Dus maak eerst het budgetteringsoverzicht, doe het op je gemak zodat je niets vergeet. Elke keer als je weer iets te binnen schiet wat nodig is om te noemen, zet je dat in het overzicht. Dit kan een week duren of twee. Schrijf dit in een schriftje of gewoon op een los papier. Daarna kan je het in een spreadsheet zetten.
Financiën en daten / je relatie
Als je klaar bent met het budgetteren heb je als het goed is veel meer inzicht. Je kan dan als je gaat daten ook bij de persoon in kwestie gaan vissen naar hoe die er financieel bij zit. Ik heb een leuk artikel geschreven hierover.
Zit je in een relatie? Dan is het maken van dit budgetoverzicht een goede test voor de relatie. Dus wees gewaarschuwd! Dit is echt een uitdaging. Spreek ook uit tegen elkaar dat dit een echte test kan zijn. Beloof voordat je begint aan elkaar dat je eerlijk zal zijn, open en inzicht geeft in alles. Maar dan ook alles. Want niet alleen die leuke lach, knuffel of de sex is belangrijk. Ook de financiën spelen een grote rol in de relatie.
Budgetteringsoverzicht – een aantal tips om je op weg te helpen
Hieronder geef ik je wat tips en trucs die je kunt toepassen om weer meer ruimte te krijgen in je budget en bewuster te worden van je uitgaven.
Maak dat financiële overzicht!
Doe het! Maak dat overzicht en krijg inzicht in je huidige financiële situatie.
Het neemt wat tijd en inzet in beslag. Alleen als je dit echt voor elkaar hebt dan kan ik je verzekeren dat je lucht hebt!
Maak het budget aan het einde van de maand
Als je het budgetteringsoverzicht aan het einde van de maand maakt, heb je goed inzicht in wat je uitgaven zijn geweest en wat er de volgende maand gaat komen.
Plan een datum in je agenda en verzamel de nodige informatie
Zet het moment dat je het budgetteringsoverzicht gaat maken in je agenda. Trek hier desnoods 2 uur voor uit. En als je weet dat het moment komt kan je intussen alle informatie gaan verzamelen die je nodig hebt om het overzicht te maken.
Maak het budgetteringsoverzicht niet op je mobiel!
Gebruik een tool als Excel of Google Spreadsheets en doe dit niet op je mobiel of ander mobiel device. Doe dit gewoon op je laptop of pc. Zo wordt je niet afgeleid en heb je sneller inzicht in je gegevens.
Loop echt al je bankrekening(en) na
Noteer in je budgetteringsoverzicht alles waar je je geld aan uitgeeft. Maar niet tot in de detail. Heb je bijvoorbeeld een pak melk gekocht, dan hoort dat onder “boodschappen”. Het verder in details uitwerken komt later wel. Zie dit als categorieën.
En dan, als je inzicht hebt in je inkomen en je uitgaven?
Als je het overzicht hebt dan zal je vanzelf zien wat er gaat gebeuren. Dat is echt persoonlijk. Wat er bij mij gebeurde is dat ik een “holy shit! moment” had. Opeens zag ik het en wist ik wat ik moest doen om een gezond uitgavenpatroon te creëren en te behouden.
En verder? Ga na of de uitgaven wel relevant zijn voor je leven. Of je bepaalde producten, diensten of andere geld vretende dingen wel echt nodig hebt. Daarover meer in een ander artikel.
Download gratis het budgetteringsoverzicht
Wil je zelf aan de slag? Download dan gratis het budgetteringsoverzicht zodat je zelf aan de slag kunt! Succes!!
Bestandsnaam: budgeteringsoverzicht-allan-caocht.xlsx
Grootte: 43,5 kB
Trackbacks & Pingbacks
[…] ik wist toen, als ik uit die shit ben, dan heb ik echt een goed leven. Ik wist toen meer over budgetteren. Dus ik ben vragen gaan stellen over ambities, doelen in het leven, hoe ziet die vrouw de toekomst […]
[…] Creëer eerst overzicht. Verzamel alles wat invloed heeft op je bankrekening. Want als je inzicht hebt zie je waar je je geld aan uitgeeft. Zo kan je dadelijk ook sneller je geld gebruiken om je schulden in te lossen. Dit overzicht krijgen en maken noem je budgetteren. Hoe je dat doet kan je hier lezen. […]
[…] Lees hier meer over het maken van een budgetteringsoverzicht […]
[…] je meer weten over het budgetteren? Lees dan mijn artikel over budgetteren. Daar kan je ook gratis een kant en klaar Excel sheet downloaden en gelijk beginnen met het maken […]
Reacties zijn gesloten.